De geschiedenis van de Pastorie van Leke,
een indrukwekkend verhaal.

De pastorie van Leke was niet alleen vanop de eerste rij getuige van de dramatische gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog: sinds de 12e eeuw is het dorp Leke een parochie onder de abt van Sint Pieters in Gent. Sinds het jaar 1500 is hier een quasi ononderbroken lijn van pastoors gekend, die het dorp hebben gediend: in meer dan 500 jaar tijd woonden hier > 40 geestelijken, elk met een eigen verhaal.

Al sinds de middeleeuwen heeft men hier ingrijpende historische gebeurtenissen beleefd, waar ook de lokale pastoors met zekerheid nauw bij betrokken waren: in de 16e eeuw woedden de Beeldenstorm en de Tachtigjarige Oorlog, incluis religieuze spanningen en vervolgingen. Tijdens de 18e eeuw zorgden de Oostenrijkse en Franse overheersingen opnieuw voor onrust, met kerkelijke hervormingen en anti-katholieke maatregelen, zoals de nationalisatie van kerkelijke eigendommen. In de 19e eeuw werden de pastoors geconfronteerd met de annexatie door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en later de Belgische Revolutie van 1830, tot het ontstaan van België. De 20e eeuw bracht beide Wereldoorlogen, waarbij de Eerste Wereldoorlog een bijzonder zware tol eiste in de Westhoek, inclusief Leke en de vierjarige Duitse bezetting van het Pastorijgebouw. Gedurende deze geschiedenis dienden de pastoors als spirituele leiders en hoeders de lokale gemeenschap.

Ontdek deze historisch verankerde site, waar traditie en geschiedenis
ver voorbij de gebeurtenissen van de Groote Oorlog reiken.

Open monumentendag

In 2022 werden wij gevraagd voor de Open Monumentendag. Onze renovatie liep toen bijna ten einde, dus het was wel even haasten om het historisch onderzoek dat Laurenz Rabaut tot dan toe gevoerd had samen te vatten op 4 affiches, die in samenwerking met de dienst Toerisme van Stad Diksmuide werden vormgegeven.

De borden worden sindsdien geregeld uitgestald in het interieur of in de historische tuin. Ze vermelden verrassende weetjes en tonen oude kaarten en prachtige foto’s, bv. van tijdens de Duitse bezetting. Verder illustreren ze met voorbeelden de circulaire en duurzame drijfveren voor het ontwerpen van de nieuwe bestemming van deze site. De borden zijn hier te bekijken:

  • Historische kern van Leke

    Leke en de pastoriesite in historische vermeldingen op oude kaarten en geschriften.

  • Leke en de Duitse bezetting

    De Pastorie tijdens de Duitse bezetting in ‘14-18, ogenschijnlijk rustig, zonder twijfel tumultueus.

  • Bouwhistorisch onderzoek en beschermde tuin

    Met het bouwhistorisch onderzoek van J. Termote bij de hand, ontdekten we tijdens de verbouwingswerken allerhande opschriften, ongekende of vermoede bouwfases en mooie relicten.

  • Polyvalente herbestemming

    Hoe organiseer je de herbestemming van een erfgoedsite die niet beschermd is als monument? Dat is de vraag die wij ons tussen 2017 en 2020 stelden.

De 4 borden zijn hier te bekijken in *.pdf formaat.